USA SER DIG

Posted on 4 november, 2010

0


I dagens DN så kan vi läsa om att USA har övervakat norrmän i över tio år, utan att norska myndigheter har haft en aning om det. Spännande tänker jag. Det har ju bara varit en fråga om tid innan något sådant skulle komma fram. Dn:s rapportering är ju ganska futtig så jag surfar in på den norska motsvarigheten Aftenposten och där får vi lite mer information. Där skriver AP:s politiske redaktör Harald Stanghelle följande som får avsluta hans artikel.
Selv et åpent land som USA holder på sine hemmeligheter. Og Norge trenger USA mer enn USA trenger Norge i det som i dag er det mest sentrale i internasjonalt etterretningssamarbeid – terrorbekjempelse.
Det er et samarbeid Norge neppe vil utfordre.


Det verkar som att Stanghelle inte har en aning om vad som sker i världen. Visst han har väl antagligen rätt i att Norge behöver USA mer än vad USA behöver Norge. Men faktumet kvarstår, att USA registrerar norska medborgares aktiviteter är ett brott. Om någon annan ambassad hade gjort ett liknande övertramp så hade nog Stanghelle haft ett annat ljud i skällan.  För övrigt så anser jag att Stanghelle borde läsa den norska filosofen Joakim Hammerlins bok TerrorIndustrien som kom förra året, så att han är lite mer uppdaterad vad det innebär att samarbeta mot terror tillsammans med USA som är en av de största terroriststaterna i världen. Beställ boken här. Det är också märkligt att den som får störst kritik i hans artikel är den tidigare norske antiterrorchefen som arbetar tillsammans med den amerikanska ambassaden. Det kanske skulle vara tvärtom. Det kanske är Stanghelle som är den riktiga fienden mot den norska integriteten.

På norska TV2 nyheterna som avslöjade övervakningen finns det en mängd antal artiklar angående detta. Bl a så säger den norska utrikesministern att vi måste ha fler svar från USA. På frågan om han USA har nekat att svara på frågor. Så svarar han med det tvetydiga svaret:
– Nei, det vil jeg ikke si. Men det var naturlig å stille oppfølgingsspørsmål.
Läs allt här samt få möjlighet att klicka vidare till andra artiklar om samma ämne.
Det blir mycket spännande att följa denna saks utveckling. Norge och USA har ju haft starka band under mycket lång tid.

För mina svenska läsare som inte har besökt Oslo, så kan jag tala om att den norska ambassaden tornar upp sig som en svart borg i närheten av det norska slottet. Den svarta borgen omges av ett stängsel som är kameraövervakat och som t o m har fått en liten egen norsk politibur på andra sidan vägen. Jag har inte en aning vad som sker i den. Vidare så har den amerikanske ambassadören en bostad som i proportion inte är mycket mindre än det norska slottet. Jag rekommenderar ett besök till båda ställena om ni har vägarna förbi Oslo. Men var maskerade om ni inte vill bli fotograferade av den norsk-amerikanska-rogue-övervakningstjänsten…
En annan spännande artikel i den norska tidningen Klassekampen kan ni läsa här. Tills vi hörs. Winston.

Ps. Om ni inte har märkt det redan så ligger Scroogle nere. Men kommer antagligen tillbaka om några dagar. Ds

Annonser
Posted in: Uncategorized