Datalagringsdirektivet och Sanningsministeriet

Posted on 11 november, 2010

0


Sanningsministeriet är tillbaka med nya tankar om Datalagringsdirektivet.
Det är mycket skrivet om det nya förslaget. Både i DN och SVD kan vi läsa om att Beatrice Ask föreslår hårdare regler än vad EU kräver. Varför då, frågar jag mig. Det här med att övervaka oskyldiga medborgare får det fortfarande att krypa under huden på mig. Det får mig även att se dystopiska verklighetsbilder. Bilder som inom en snar framtid antagligen går mot ett förverkligande.
Varför hårdare regler här, in the land of the free…

Mycket har skrivits om Datalagringsdirektivet den senaste tiden.  Om att det är integritetskränkande, om att det bryter mot rätten till ett privatliv, så som det garanteras i artikel 8 i Europakonventionen om mänskliga rättigheter etc. Allt detta skriver jag, Winston Smith, under på. Men jag tänker också att det kan vara svårt för gemene man och förstå vad detta kommer att innebära i praktiken. Vad denna typ av övervakning i slutändan kan komma att betyda? Jag skall försöka ge en liten fingervisning om detta längre ned.

Piratpartiet är Clowner, är en tanke som ofta dyker upp i mitt huvud. Jag tänker att dom mer skadar Integriteten än värnar om den. De kanske hade fungerat bättre som ett nätverk som hade lobbat för Integritetsfrågan istället för att driva den som sin enda fråga i ett politiskt parti. Men hur som helst så fick jag idag en viktig insyn i Integritetsdebatten tack vare Piratpartiets Falkvinge. Han blir intervjuad i Svd och berättar vad som har skett i Tyskland sedan de införde Datalagringsdirektivet.

Enligt Falkvinge bryter direktivet mot rätten till ett privatliv, så som det garanteras i artikel 8 i Europakonventionen om mänskliga rättigheter.
– I Tyskland har direktivet införts och sedan slagits ner med anledning av detta. Det visade sig att medborgarna slutade ringa psykologer, droghjälpslinjer och till och med äktenskapsrådgivare. Det är inte ett samhälle vi vill leva i, säger Rick Falkvinge.

Tyskland är det land som har varit mycket nära det 1984-tillstånd som nu Sverige och EU är på väg in i. Så därför är det inte särskilt uppseendeväckande att de reagerar som de gör i detta fall.
De vet vad det innebär.
De vet att myndigheterna säger en sak idag och en annan i morgon.

Men vad är det då som är så farligt med att registrera samtal- och internetkontakter? Har man ingenting att dölja så är det inga problem säger ju förespråkarna till Datalagringsdirektivet och FRA-lagen.
För att ta ett exempel för sjuttio år sedan, när tyskarna invaderade Norge så hade den svenska staten ett register på vem som ägde radioapparater. Det gjorde det lätt för ockupationsmakten att konfiskera radioapparaterna, dvs ta ifrån människorna rätten till information. De trodde inte heller att dem hade något att dölja.
Nu med Datalagringsdirektivet så är vi tillbaka hos dem som säger att de inte har något att dölja. Har man inget att dölja så är det ingen fara. Men när du tecknar en försäkring, så tvingas du skriva under att försäkringsbolaget får rätt till att kolla dina sjukjournaler, då kanske det även kommer att innebära att dom har rätt att även kolla din telefon och internetvanor. Har du t ex ringt till en jourhavande medmänniska timmarna innan du råkar bli överkörd på ett övergångsställe. Har du varit inne på bloggar som handlar om olycklig kärlek och sedan råkar ut för en olycka. Har du surfat på sidor som innehåller ”ont i magen” innan du tecknade din försäkring, och sedan visar det sig att du har magcancer. Allt detta kan tolkas som att du har vägrat att fullgöra det som försäkringsbolagen kallar upplysningsplikt, vilket antagligen kommer att leda till att de vägrar att betala ut några försäkringspengar till dej… Detta är bara ett litet exempel av många, som kan drabba de medborgare som inte har något att dölja..

Vi andra som anser att varje individ borde ha något som denne vill dölja.
Vi måste fortsätta kampen mot Datalagringsdirektivet.

WINSTON

Några länkar
Beatrice Ask längtar till 1984?
Datalagringen kräver en övervakningsskatt
Den nya medborgarrättsrörelsen

Annonser
Posted in: Uncategorized