Övervakning i samhället

Posted on 16 november, 2010

0


Min dag börjar med att jag läser papperstidningar och nättidningar. Sedan så går jag in på Elin Grelssons blogg som jag läser då och då. Idag hittar jag något som hon kallar Säkerhet över gränserna…
Kön ringlade lång utanför Världskulturmuseet i snålblåsten på lördagseftermiddagen. Förutom många intresserade besökare till utställningen Jerusalem, berodde kön till stor del på det rigorösa och påkostade säkerhetspådrag som präglade entrén.

Det är helt ofattbart att Världskulturmuséet följer samhällets terroragenda till punkt och pricka. Om det är någon som måste ifrågasätta den agendan så är det väl kulturen. Men det är ju det som är stora delar av kultursfärens största problem, att inte vara med i samhällsdebatten. Det är därför de förpassas till tidningarnas kultursidor. Det är därför de förpassas till SVT:s Kulturnyheterna etc.
Vi kan inte ha ett fullt säkerhetspådrag så fort någon inom kultursektorn gör något som kan anses vara politiskt farligt. Hur tänker de?
”Den heliga kyssen” som är ett av verken som visas kan tydligen uppfattas som provokativ. Folk kan bli arga. Extremister kommer hit och spränger… Vi måste nog kroppsvisitera alla som besöker utställningen…
Frågan är vem som är farligast för samhället? Extremisterna eller Världskulturmuséet?
Läs mer om utställningen här.
Läs mer om utställningen i DN 18 nov
här.
Mer om att blint följa terroragendan kan ni läsa här, om våra vänner SÄPO.

Vårt grannland i väst är inte bättre.
Igår kunde man läsa en artikel med rubriken ”Merker kvinner med mensen” i Aftenposten. Det är en fackförening som har gjort en undersökning på hur arbetare övervakas på arbetsplatser i Norge. Där det mest extrema fallet var en arbetsplats där kvinnor som hade mens skulle bära ett rött armband så att arbetsgivaren förstod varför de var tvungna att gå på toaletten oftare under denna period. Det låter som en Norgehistoria, men tyvärr. Nu hörs många röster som vill få reda på vilka arbetsplatserna som nämns är. Men fortfarande inga svar. Läs artikeln från Aftenposten här. Det står även om andra övervakningsmetoder som används på arbetsplatser i dagens Norge.
Ett litet äldre fall om en sopbilsförare som fick sparken pga att ledningen kollade gps:en i hans bil, och kom fram till att han hade tagit för långa pauser kan ni läsa om här.

En glädjande nyhet från Norge däremot, är att en internetleverantör vann en dom i Högsta Domstolen, vilket innebar att de slapp lämna ut en människa som hade skrivit kommentarer på en hemsida. Internetleverantören hänvisade till ”Källskyddet” och fick rätt (Läs här).
Det gör det spännande för oss här i Sverige, för idag på SvD brännpunkt kan vi läsa ett inlägg av Johan Axhamn, doktorand i civilrätt (immaterialrätt) vid Juridiska institutionen vid Stockholms Universitet, där han vill att vi skall tillsätta en utredning kring internetleverantörernas roll (läs här).

Slutligen så vill jag tipsa om ytterligare en artikel…
En fällande dom är ytterligare ett steg mot ett centraliserat övervaknings- och bestraffningssamhälle. Samhället kommer att lägga ner mer resurser på att övervaka och straffa entreprenörer, leverantörer och slutanvändare av fildelning i domens spår. Allvarligt är att ett viktigt incitament för innovation inom den tekniska forskarvärlden tas bort eftersom ett i grund och botten tekniskt problem blivit ”löst” av jurister – inte tekniker.
Där Hans Pandeya skriver att vi måste frikänna grundarna av the Piratebay.

Jag vill tacka Svensk i Fredrikstad för de norska nyheterna.

Winston

Annonser
Posted in: Uncategorized