Politiskt efterspel efter övervakningsskandal i Norge

Posted on 17 november, 2010

0


Idag så var den norske justitieministern Knut Storberget i Stortinget och redogjorde för den s k övervakningsskandalen i Oslo.
Ikväll så skriver Aftenposten att USA-ambassaden ville stoppa TV2-reportaget. Timothy Moore (talesman för USAs ambassad i Oslo) fällde denna nedlåtande kommentar angående journalister och pressfrihet.
– Nei, dette er helt åpenbart et land som har ytringsfrihet. Men noen ganger forstår ikke folk hva som ligger til grunn for en sak de jobber med. Kanskje de ville vært enige om at det ikke var en sak, hvis de skjønte det.

Norge är ju som vi alla vet, efter deras köp av amerikanska jaktflyg istället för svenska, mer USA-vänligt än Sverige. Utrikesministern försöker släta över övertrampen som har gjorts av USAs ambassad. Han säger att det inte var nödvändigt av diplomatsektionen i UD att informera den politiska ledningen om att övervakningen var i gränslandet för vad som var lagligt.
I nästa mening säger han
– Det hadde imidlertid ikke vært unaturlig om amerikanerne hadde varslet UD da de satte i gang den type virksomhet, slår Støre fast.
En tvättäkta politiker. Förblir vän med USA och sin egen befolkning.

Som väntat så klev Siv Jensen (partiledare för det främlingsfientliga FRP) upp i talarstolen strax efter Storberget och uttryckte sin glädje över att USA hade blivit ”frikända”.
– Frp har stor respekt for USAs behov for å beskytte seg, fordi vi vet hvilken situasjon USAs sikkerhet befinner seg i, men dette skal ikke gå på bekostning av norske borgeres rettssikkerhet, sier Siv Jensen.
Hon glömde att nämna att USA är en av de största terrorstaterna.

Det blir spännande att följa Sveriges hantering av denna sak. Både politiskt och medialt. Både politiker och media måste ta ett stort ansvar och gå till botten med detta. Media får inte lägga sig med buken i vädret. Media måste kräva svar.

Annonser
Taggat: ,
Posted in: Uncategorized