Greed is God

Posted on 23 november, 2010

0


När Gordon Gekko myntar uttrycket Greed is Good i slutet av 80-talet, så blev det många av de s k finansvalparnas valspråk..
Nu 20 år senare så har uttrycket förändrats till Greed is God…

Tanken slår mig när jag läser dagens SvD.se. där det står att Boultbee inte vill betala. Det är ju självklart att de inte vill betala upprustningen av galleriorna. De har ju inte köpt dem för att tjäna pengar utan för att tjäna mycket pengar. Allt oftare får vi se sådana här efterspel i privatiseringens farvatten. Det märkliga är att det är ingen som verkar förstå att detta är mer regel än undantag. Jag glädjer mig faktiskt när jag får höra att Boultbee är tvungna att sälja gallerior för att det inte lönar sig att bete sig som ett rovdjur a la Gecko. Gallerior står tomma, för att ägarna driver upp hyrorna så högt att företag inte har råd att vara kvar, och de som är kvar tvingas leva i ovisshet om de s k ”gemensamma kostnaderna”.
Ica har tagit upp striden med Boultbee i rätten.
–Problemet är att de skickar fakturor flera år i efterhand, när alla böcker är stängda. De tänjer på gränserna för vad kontrakten och lagen säger. Och när man konfronterar dem säger de att ”det blev dyrare än vi trodde”. De är helt enkelt jättejobbiga att ha att göra med, säger Steffan Johansson Ica-handlare i Västermalmsgallerian, på SvD.se
Det är bra att de större hyresgästerna som t ex ICA tar det här till rätten så att det kan bli lättare för de mindre aktörerna som inte har så mycket resurser att också kämpa mot företag som Boultbee.
Men Boultbee inser ju detta, och vill helst ha en förlikning med ICA, annars så kan det bli mycket dyrare och få de mindre aktörerna att inse att Boultbee faktiskt inte har rätten eller lagen på sin sida. Längre ner i samma artikel så kan vi läsa följande.
Boultbees ägare Steve Boultbee Brooks säger till SvD att det inte finns något egenvärde för företaget att driva konflikterna till domstol. Han hoppas på en förlikning med Ica.
Som sagt, jag hoppas verkligen att ICA inte går med på en förlikning utan driver det så långt som möjligt.

Greed is God även i Norge. I dagens Klassekampen så kan vi läsa ”Bonusfesten er tillbake” som handlar om att näringslivets löner och bonusar har gått förbi den topp som nåddes precis innan finanskrisen. Bonusar till chefer inom finanssektorn i Norge har på ett år ökat med 60%.
Jag ställer mig frågan. Vem är det som skall ställas till svars? Vi har ett Europa som blöder, efter finanskrisen så sägs det att vi måste spara och vi som är lydiga medborgare vi sparar. Vi vill hjälpa till. Medan de ansvariga, finansvärlden och näringslivet, fortsätter precis som förut.. Jag skulle vilja se samma utredning här i Sverige och jag är säker på att vi skulle få samma siffror här..
Hur länge kommer detta att hålla innan måttet är rågat? Kanske tills de som tror att de får mer i plånboken nuförtiden inser att i slutändan så stämmer det inte, samhället blir dyrare och kallare..
Det är ju inte så märkligt när Guden i vår nya statskyrka heter Girighet.

Tidigare artiklar om Boultbee
”Chockhöjd hyra kan tvinga ICA-butik att stänga”
”Vi kräver en Lex Boultbee”

Samt denna, som visar på arrogansen hos makthavarna som blir varnade för Boultbee innan de skall sälja till dem, men säljer ändå.
”Gallerior såldes trots många varningar”

Annonser
Taggat:
Posted in: Uncategorized