Greed is Mainstream

Posted on 24 november, 2010

0


Hur länge får finansvärlden och näringslivet fortsätta sin totala respektlöshet inför människor och jorden som vi lever på…?

Igår när jag skrev ett inlägg med titeln Greed is God, så borde jag ha insett att även finansvärlden är sekulariserad. Det handlar ju inte om att Girighet är den nya guden, utan att den snarare har blivit det som vi kallar mainstream. Alla är intresserade av den. Vi röstar på de alternativen som ger oss mest pengar i plånboken, bankerna och företagen är bara intresserade av att maximera sin vinst och att den måste stiga varje år.. Som sagt det handlar inte om någon gud överhuvudtaget, så idag fortsätter vi att parafrasera Gekko och säger:
Greed is Mainstream.

Det måste finnas ett slut på det evigt återkommande mönstret att skattebetalarna räddar bankerna. Varför skall vi ställa upp på det? När bankerna och deras tjänstemän och vd:ar gör stora vinster så delar de dessa emellan sig, men när de gör förluster så är det vi som får stå där och öppna våra plånböcker. Att det inte är någon som skäms är en gåta. Eller finns det någon som skäms? I så fall vem?

Hypotesen, en berättelse om glokal ekonomi.
Detta är berättelsen om Dan och Serena. De bor i en bostadsrätt i Aspudden i Stockholm. De har gemensam ekonomi och båda har ganska välbetalda jobb. Serenas största hobby är att spela golf. Dans största hobby är att spela nätpoker. Dan är inte särskilt bra på att spela nätpoker utan har med jämna mellanrum förluster på 5000 kr. Något som betalas av deras gemensamma ekonomi, alltså varje gång Dan förlorar 5000 kr så får Serena betala 2500 kr av dom.
Men en gång så vann faktiskt Dan pengar. Han vann en turnering på nätet där första pris var 90 000 kr. Dan blev överlycklig och använde 48 000 kr att betala av det sista på sitt studielån, de resterande 42 000 åkte han till Las Vegas för att spela på ett ”riktigt” casino som han uttryckte det. Serena blev rasande och sa att de borde dela på pengarna. Men Dan frågade om hon hade tappat en skruv. De här pengarna var det ju han som hade vunnit på poker. Om hon vann pengar på
t ex en lott som hon hade köpt så skulle ju inte han kräva hälften av henne. Det måste du ju fatta älskling, sa han. Det som jag vinner är ju mitt, och det som du vinner är ju ditt. Det har vi ju bestämt, vi skulle ha en gemensam ekonomi, men om man vinner något på spel så var det ens eget, det var ju vår lilla lotteriparagraf minns du väl, älskling… Det är inget att vara sur över.

Hur många gånger skall vi skattebetalare rädda bankvärlden? Bankerna som är bland de girigaste på planeten. Den värld som lever på andras pengar. Hur lång tid är det kvar innan vi tröttnar? När skall vi ge igen? När vänder medborgarna bankerna ryggen? När vänder staterna bankerna ryggen? Vi kan inte fortsätta så här. Ett barn kan förstå i med hjälp av matematik från årskurs ett, att detta är inte en hållbar väg att gå… Att då inte finansvärlden förstår det är ett mysterium, eller kanske bara vanlig gammal hederlig girighet. Vem kommer att stoppa dem? Det måste ske snart. Innan det är för sent.

INFORMATION
Irland är den senaste stjärnan som faller från finanshimlen, bara under 2010 så tillförde den irländska staten bankerna 285 miljarder kr av de irländska skattebetalarnas pengar, enligt en debattartikel på svtDebatt idag. Mer information ”MP skeptisk till Irland-lån” från svt.se. Sänkt kreditbetyg för Irland skriver de på DN Ekonomi. Är det Irland som skall ha det sänkta kreditbetyget? Är det inte bankerna som skall ha det? De jobbar ju globalt.
Från DN.se 25 nov ”Irlands stålbad offentligtgjort” och ”Irländskt sparpaket drabbar svaga hårt” från SvD.se

Avslutningsvis vill jag ta upp en tråd till gårdagens inlägg
Det finns bevis på att även här i Sverige så får bankmän mångmiljonlöner trots krisen, precis samma som jag skrev om norska finansvärlden. I Svd.se kan vi läsa ”Mångmiljonlöner trots finanskrisen”, samt ”Finanselitens löner – hela listan”


Annonser
Taggat:
Posted in: Uncategorized